Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

България ще помогне със 100 000 евро на Хърватия, за да се възстанови от опустошителното земетресение, съобщи  министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Решението за отпускането на помощта е взето на днешното заседание на МС.

Oще по темата

Българското посолство ще проучи къде са най-големите щети от труса.

„Взехме решение отпуснатите средства да отидат за 2 емблематични сгради, които са свързани с българската история - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката", заяви Захариева.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.
Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че два големи производителя от Смолян и Велинград ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

1

преди 3 години

захариева другарко,да не би България да праща джобните пари на вожда си,не ви ли е срам,с тази сума,която я пращате ,като помощ за Хърватия.

43

ТИРанин

преди 3 години

"... ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.Каквато ни министърката, такава ни и помощта, такова ни и оповестяването за нея.С две думи - жалка работа!Не може външен министър да прави изказвания като махленска ку_чка.TIR идва от международна конвенция, а не е мерна единица за каквото и да било. Под TIR конвенция може да бъде както влекач с полуремарке, така и микробус!Ше ви прата два тир с вода, да не умрете от жажда.Да ти имам изказа, Захариева. Тази ни е външен министър. СРАМ!

42

Анонимен

преди 3 години

30 ГОДИНИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО 1986 Г. В СТРАЖИЦА,ГРАДЪТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАПЪЛНО ВЪСТАНОВЕН...Е ТАКАВА Е ОПРАВИЯТА БЪЛГАРСКА,А ТЕ ЗА НЯКАКВА СГРАДА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЕ ЗАГРИЖИЛИ.ТАЗИ ЖЕНА ПРОДЪЛЖАВА ДА РЪСИ ПРОСТОТИИ!

fallback