Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Oще по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Неочаквано тъп

преди 2 години

Ква армия, ква казарма. Кой ще им плаща заплатите. Нормалните хора ще блъскат по цял ден, за да плащат на 2.5мл.пенсионери,от тях сигурно 200-300х.бивши военни хрантутник, та сега и за издръжка на казарми. ***.

170

Анонимен

преди 3 години

Много лесно се оправят заплатите-изчистете всички служители които са двойна хранилка вече 5г.-заплата и пенсия едновременно и им оправете заплатите на останалите и няма да има свободни места,но тука всичко е сбъркано.........

169

Анонимен

преди 3 години

За да ви управляват по-лесно когато останете безработни ще служите на ***'отите за мизерни пари при още по-мизерни условия !

fallback