Снимка: ВМРО

"България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение по време на конференцията "Западни Балкани".

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

В изказването си Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство.

"Въпреки всичко България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация", отбеляза Екатерина Захариева.

Още по темата
Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви по време на форума, че България не може да даде съгласие за начало на преговорите за Северна Македония при преднамерено нарушаване на договора за добросъседство

Не оспорваме правото на самоопределяне, а настояваме за политическа и историческа коректност, заяви българският евродепутат на конференция "Западни Балкани".

"Ако има някакъв спор в момента между Република България и Република Северна Македония, той е основан само и единствено на неприятния факт, че властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, който беше подписан преди 3 години и половина. 3 години и половина бяха загубени преднамерено, организирано от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Македония, а по мои подозрения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз", заяви още Джамбазки и продължи:

"3 години и половина ние любезно, но твърдо предупреждавахме, че в случай на неизпълнение на договора, няма как да се получи българското съгласие за започването на тези преговори. Между другото - днес много се говори, че България е наложила вето. Не! България не е наложила вето. България не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите абсолютно законни основания за това на база на международното право”.

Джамбазки посочи, че договорите се подписват, за да бъдат спазвани и то стриктно, честно и коректно и от двете страни.

"Когато имаме неизпълнение, когато имаме саботаж, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват. Няма как България да подмине това с лека ръка и да си затваря очите. Това е основата на българската позиция", заяви още Джамбазки по време на международната конференция, която тази година се провежда онлайн. По думите му има среди, които се опитват да изопачат истината и да представят българската позиция като враждебна.

"Да твърдят, че едва ли не България не признава самоопределението на гражданите на Република Северна Македония. Или ги карала как да наричат част от своето самоопределение или част от своя език. Това е абсолютно невярно, това е изключително непочтено твърдение, лъжливо твърдение. България не оспорва правото на самоопределение на когото и да е било. Ние просто настояваме за историческа и политическа коректност - когато става дума за събития отпреди 1944 г. и когато става дума за самоопределението на редица фигури, част от българската история, част от политическата история и българската национална борба за освобождение", допълни той.

Според Джамбазки без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен и няма да бъде окончателен както географски, така и геополитически.

"Знаете, че Западните Балкани са обект на засилен интерес от пропаганди и от геополитически интереси на държави извън Европейския съюз, които нерядко са, ако не враждебни, то поне засилено конкурентни", допълни евродепутатът.

Той наблегна на факта, че около нашите морски граници в акваторията на Черно море и Средиземно море се развиват процеси, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани и изследвани.

"И държавите от Европейския съюз трябва да водят засилена външна политика там, защото случващото се около нашите граници засяга пряко бъдещето на неговия южен фланг", подчерта заместник председателят на ВМРО.

Според евродепутата за България, за българската сигурност и за сигурността на южния фланг на НАТО не може да има никакво съмнение, че трябва да бъдат развивани отбранителните способности на всички държави в този регион, които са част от Северноатлантическия договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase