Снимка: БГНЕС

На лице са предпоставки за историческа мисия на ДПС в името на спасението на бъдещето на България. Единството в партията беше подложено на изпитание, но успяхме да заложим на разума пред емоциите. Това отчете лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред делегатите на движението от цялата страна по време на Х-ата национална конференция на партията.

"Светът е разтревожен, изправен пред риска да живее в разделение. Дневният ред на държавите и междудържавните обединения е подчинен на необходимостта от поставяне на първостепенната задача за решаване на кризата с КОВИД-19. Дневният ред на държавите включва необходимостта от обединение, защита на демокрацията и глобалния световен ред", коментира Карадайъ.

Той припомни, че именно заради епидемията от коронавирус конгресът на партията за избор на нов председател и Централен съвет се провежда онлайн.

Още по темата

"На изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г., в които ние активно участвахме, основната ни политическа цел беше да се предизвикат предсрочни парламентарни изброи, а в политически контекст да тестваме единството в партията. Политическата цел беше постигната, но видяхме, че единството в партията беше подложено на сериозно изпитание. На парламентарните избори, проведени през 2017 г., нашите структури удържаха на натиска, заплахите и манипулациите, но останахме четвърти с разлика от около 2500 гласа след третите. Ако на 26 март 2017 г. някой имаше съмнение, че е пропукано единството на партията, то изборите за членове на европейския парламент през май ни дадоха ясен знак, че разделението е приключило, но единението не е на нужното равнище", продължи той.

Евроизборите бяха добра основа за следващите местни избори през 2019 г. на което се видя, че вътрешните проблеми са преодолени и разширението е факт. Спечелихме 47 кметове на общини при 40 в предходния мандат. Резултатите бяха категорични в полза на заедността. Единството и заедността не са просто емблема на ДПС. Те са наша кауза и същност. Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България,
самочувствието да бъдем мост на европейските Балканите. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и уверени в себе си, категоричен бе лидерът на движението.

"Ние трябва да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в страната, за да можем да гарантираме реформа на всички ключови политики в страната", каза Карадайъ. Той настоя, че от движението трябва да бъдат активни и да реализират програмата си за ускорено икономическо развитие в страната. Но това нямало да бъде възможно без подкрепата на избирателите на ДПС, без движението да продължи да залага на знаещи и можещи кадри.

Карадайъ отправи и остри критки към правителството, като отново напомни, че ДПС не са били чути прези последните 4 г.

"Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от тях предпоставки за провал на управлението с включването на националистите във властта", коментира още Карадайъ.

Той критикува управляващите, че правят политика  на база на разделението и противопоставянето, придружено с език на омразата, което води да ерозия на държавата, погазване на правата и свободите, неспазване на законите и конституцията в страната. Припомни, че ДПС поиска оставките на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, а след това всички партии да седнат и да измислят план за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса, а след това експертно правителство да изпълни начертания план.

"Но това не се случи. Това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на следващите избори, като резултатът за управляващите ще бъде правопропорционален на времето до изборите", категоричен бе той.

Чиста вода, чиста храна, зелена енергия ще продължат да бъдат част от политиката на ДПС, стана ясно от изказването на Карадайъ. Според него изборът на Джо Байдън за президент на САЩ давал увереност, че промените в света, свързани с климата и околната среда ще продължат.

"ДПС играе важна роля в България и можете да покажете на целия континент важната роля на страната ви за интеграцията на ЮИЕ. Още 2017 г. наблюдавахме тенденциите в България и заедно с вас изразихме опасенията си с влизането на екстремисти като част от БГ правителство", каза още Карадайъ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase