Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Срокът на преброяването на населението и жилищния фонд да бъде променен при нужна, предлагат депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов. Те са внесли своите предложения в Закона за преброяването на населието и жилищния фонд.

Причината за това е усложнената епидемиологичната обстановка в страната заради разпространението на коронавируса.

Преброяването ще бъде проведено в целия ЕС в началото на следващата година. У нас то трябва да се състои в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г.

Според Ненков и Иванов обаче заради невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през януари и февруари, съществува реален риск от сериозни проблеми при провеждането на преброяването, особено при преброяването с преброители, което изисква директен контакт с лицата и посещение на домакинствата и жилищата.

"Електронното преброяване няма да се повлияе пряко от епидемиологичната обстановка, но работата на преброителите ще бъде сериозно затруднена", мотивират се те.

Ненков и Иванов предлагат още срокът за изготвяне на доклад от преброяването - от 31 декември 2021 г. да стане "едногодишен от провеждането на преброяването", като това е свързано с евентуалното отлагане на преброяването за по-късно през годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

Какво да броят 2 милиона роми, 2 милиона пенсионери 1 един милион работещи да ги издържат. Това е загубената кауза България в момента. Държава без бъдеще. Едно 15 000 души са си заминали тая година, от ковит, катастрофи, други болести. Това е един средно голям град.

12

Анонимен

преди 3 години

Щом Ни намират за Данъци и сме на отчет и Не Ни подминават, знаят колко сме ! Аз за себе си отмених Преброяването !

11

Ф.С.В.

преди 3 години

Няма какво да се броим -около 6,2 милиона сме!!!

fallback