Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР.

Oще по темата

Захариева подчерта, че неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка.

Няма съмнение ,че се намираме в деликатен етап от своите отношения, коментира тя и допълни, че в основата на нашата позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г.

Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специален представител за България като положителна стъпка, каза още българският външен министър.

По думите й, това, че Бучковски ще има срещи и с премиера, с президента, и с вицепремиера Каракачанов показва, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока и като продължение на диалога, възстановен с посещението на министър Буяр Османи, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Ganjo

преди 3 години

Простотията българска е безкрайна. Македонците се борят за бъдеще,ние се ровим в спорно минало. Нито Европа,нито света ще застанат зад комплексарските ни мераци.Вземаме се нещо много на сериозно. Поредните грешни стъпки спрямо Македониа. От всичко това ще пострада БЪлгария.Дай му на българина да мрази нещо без да го познава.ВМРО вън от политиката.Опознайте Македониа за да е обикнете.

26

Анонимен

преди 3 години

Заев казва, че антифашистката борба е в основата на макидонската идентичност, значи визира периода около Втората световна война 1939-1945.Тогава, за каква античност, какъв Самуил, какъв Гоце Делчев иде реч, дефакто си призна, че 1945 година е началото на северомакедонската история. Въпросът е, как може няколко световни лидери, да поддържат несъстоатната позизия на Скопие? Невежество, неглежиране на проблема с кражба на българска история и език, или открита ненавист към партньор вНАТО/ЕС-България

25

Българин

преди 3 години

Руските продажници в България,насила ще ни скарат с целия свят. България отново избра руските цели и намерения,вместо своя национален интерес. Помнете ми думата в момента изпадаме в ужасна международна изолация. Тиквата ни приближава към четвърта национална катастрофа. Само да припомня,че и предишните три бяха заради Македония.Нашите цели можеха да бъдат постигнати само ако постоянно се излагаха, договор с конкретика и срокове,а не с пожелания и общи формулировки.

fallback