Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР.

Още по темата

Захариева подчерта, че неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка.

Няма съмнение ,че се намираме в деликатен етап от своите отношения, коментира тя и допълни, че в основата на нашата позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г.

Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специален представител за България като положителна стъпка, каза още българският външен министър.

По думите й, това, че Бучковски ще има срещи и с премиера, с президента, и с вицепремиера Каракачанов показва, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока и като продължение на диалога, възстановен с посещението на министър Буяр Османи, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар