Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите продължават да обсъждат и гласуват бюджета на държавата за догодина. Вчера те приеха закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Той е с рекордно висок дефицит от над 6 милиарда лева. Основната причина е увеличението на плащанията за пенсиите.

4,5 милиарда лева е размерът на новия държавен дълг, който може да бъде поет догодина, е записано в проектобюджета, чието гласуване започна снощи.

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило. Изключение са минималната пенсия, която става 300 лева и максималната, която ще достигне 1440 лева, но от 1 януари.

Освен това от нова година се увеличава минималният осигурителен доход на 650 лева, колкото става минималната работна заплата.

Опозицията възрази срещу бюджета, защото според тях той не гарантира реформи и справедливост. Текстовете на закона бяха защитени от социалния министър Деница Сачева след приемането на бюджета. По думите ѝ с него се заздравява пенсионния модел, както и се гарантира, че повече пари ще останат у хората.

С бюджета се променя за трети път и тазгодишната финансова рамка, чиято актуализация се наложи заради пандемията от Ковид-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

До 13Не тоя след него как ще се оправя, а всички ние как ще се оправяме.

11

Анонимен

преди 3 години

Борисов раздава пари, които държата няма. Тези след него как ще се оправят не знам.

10

Бунгар

преди 3 години

Приехме бюджета и сега чакаме Корнелия Нинова да слага мантила/мундира/ и да обува ботушите на санитарката.Чакаме и видео как се справя със стирката из коридорите на болницата.Поне месец очакваме да се грижи за добрата хигиена в болницата.

fallback