Снимка: БГНЕС

Миналата седмица депутатите приеха на първо четене бюджетите на НЗОК, на ДОО и на държавата. В знак на несъгласие към направените сметки от управляващите БСП не участваха в дебатите и не влязоха в пленарната зала. Какви са алтернативните политики на БСП за излизане от кризата?

"В последните 4 години предлагаме наши алтернативни бюджети. В нашия алтернативен бюджет ние акцентуваме върху това как по-справедливо да се изхарчи този ресурс, който управляващите дават, но за едни политики, които гарантират устойчиво социално развитие. Техните претенции, че това е социален бюджет, са далеч от истината. Социална политика не се прави за 3 месеца", каза финансовият експерт към ИБ на БСП Пламен Милев в предаването "Денят ON AIR".

Предложението на БСП за детските надбавки е не за помощи, а за данъчни облекчения - всеки родител ще може да приспада месечно до 50 лева за всяко дете под 18 г.

"Предлагаме необлагаем минимум за родителите в размер на 500 лева за всяко дете. Тази мярка ще засегне над 720 000 семейства и ще струва не повече от 290 млн. лева на бюджета. Това е една дългосрочна мярка", отбеляза финансовият експерт.

По въпроса с пенсиите от левицата предлагат преизчисляването на всички пенсии. Според Милев това е единственият справедлив модел.

"По този начин даваме възможност на хора, пенсионирали се в различно време, но упражнявали еднаква професия, да получат чрез осъвременяването една и съща пенсия. Това възстановява справедливостта", посочи Пламен Милев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че БСП предлага и увеличаване на максималния осигурителен доход с около 30% и от догодина той да е 3 900 лева.

"Предлагаме и преминаване от плоско към прогресивно подоходно облагане. Това ще засегне по-малко от 100 000 души от работещите. Предлагаме и цялостна завършена политика за младежите и младите семейства, която обхваща периода от зачеването, през раждането, обучението и превръщането в родител. Цялата тази политика се изразява в рамките на 890 милиона годишно. Предлагаме 9% ДДС на лекарства, а медикаментите за деца до 14 г. да са безплатни. Предложенията ще бъдат внесени в петък от парламентарната група на БСП", допълни Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase