Снимка: БГНЕС

Разбра ли Северна Македония, че с българската история шега не бива? Потърсихме отговора от депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

"Условието на България е никой да не краде нашата история, идентичност и език. Всеки е свободен да нарича себе си както иска. Гоце Делчев се е наричал българин и никакъв друг. България няма да се откаже от своята история и език. Ние налагаме вето върху членството на Република Северна Македония в ЕС. Ние сме уведомили Европейската комисия, че няма как да подпишем тази преговорна рамка. До 17 ноември има време, когато трябва да се вземе това решение. Ако Македония не направи нищо в следващите няколко дни, с които да отрече сръбската пропаганда, тогава ветото ще съществува", коментира депутатът в ефира на "Денят ON AIR".

Народният представител изтъкна, че разбирането на българската държава като цяло е, че с езика и историята не може да се правят компромиси.

"Не вярвам някой да си позволи, включително Ангела Меркел, натиск. Такъв натиск би бил лицемерен. Ние никога не сме казвали, че Източна и Западна Германия не трябва да се обединяват. Република Северна Македония е част от северноатлантическия пакт. Руско влияние в такава държава няма как да се случи. Не можем да допуснем същото това влияние да обезкървява българщината в Македония", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Сиди изрази мнение, че македонското правителство трябва да премахне историческите фалшификации от учебниците си, ако иска да си проправи път към членството в ЕС.

Депутатът от "Обединени патриоти" каза още, че европейците не разбират нашата кауза и това обстоятелство е твърде проблематично.

"Нашият ход вече е изигран - ние наложихме вето на Република Северна Македония. На обикновения македонски народ не можем да наложим нищо, защото са ни братя. Нашата позиция е ясна и ние ще продължим да я отстояваме, защото зад нас е майка България и нито крачка назад. Няма как да сме дипломатични, когато говорим за история, култура и език. По време на войните за национално обединение, България налива пари за техника. Сърбите наливат пари за пропаганда. Европейците не разбират каква е нашата кауза. Днес е същото за съжаление", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase