Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според ДПС ГЕРБ залага парламентарна криза след изборите, защото има сигнал за несъвместимост на член на ЦИК, който все още не е разгледан от НС.

Това прави състава на Комисията незаконен и няма как тя да организира законни избори, смята лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Още по темата
"С попълването на състава на ЦИК тя няма да стане по-законна, със системното незачитане на Конституцията и на законите от ГЕРБ не се санира състава на ЦИК. С негласуването на оставката на Цвета Караянчева не се санират действията и бездействията на председателя на парламента", коментира той.

Карадайъ отсече, че и до момента не е разгледан сигналът за несъвместимост на член на ЦИК от НС.

"Това поставя под съмнение законността на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения. Политическата оценка на това поведение може да се определи с думите: Лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави. 11 години ГЕРБ ползва силата като аргументи и не обръща внимание", настоя лидерът на ДПС.

Според него отсега ГЕРБ създава основание за парламентарна криза след изборите.

Карадайъ обвини още Караянчева, че нарушава законите като е поканила наблюдатели от ЕС на предстоящите избори.

"Това не е съобразено със закона, защото той определя реда за покана и акредитация на наблюдатели и там не е визиран председателят на НС. От ДПС ще отправим по установения ред покана за наблюдатели и ще информираме Съвета на Европа, Венецианката комисия, ОССЕ, ЕК и ЕП за незаконния състав на ЦИК, която организира изборите в страната и за незаконните действия и бездействия на Караянчева. Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законосъобразни избори", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase