Снимка: БГНЕС

Със скандал започна днешното заседание на НС. Повод за това стана първата точка от дневния ред, която е предложение за промени в Правилника за дейността на парламента, внесено от отцепниците от БСП.

Пръв думата взе социалистът Христо Проданов, който скочи, че това е ярка илюстрация на днешното управление, за което дневният ред няма нищо общо с интересите на обществото. Той поиска точката на отпадне.

Шефката на НС Цвета Караянчева обаче му спря микрофона, докато той се опитваше да се мотивира с аргумента, че е разбрала предложението му и ще го подложи на гласуване.

След това Кристиан Вигенин от БСП зае мястото на парламентарната трибуна, за да защити съпартиеца си. Той обвини Караянчева, че няма нито морално, нито каквото и да било друго право да прекъсва депутат.

"Вие го прекъснахте и това минава границата, още една причина Вие да си отидете от поста и този парламент да се държи по адекватен начин към нуждите на обществото", отсече той.

"Каквито и да са емоциите, правилникът си е правилник, а сега се прави опит той да бъде нагласен спрямо управляващите", настоя Вигенин.

Според него точката е неадекватна спрямо дневния ред на обществото и на този парламент.

Изказването на Вигенин беше съпроводено с освирквания от страна на мнозинството в пленарната зала, което пък даде повод на Таско Ерменков от БСП да обвини Караянчева, че не прави забележка на управляващите.

"Вашето поведение е недопустимо. Още вчера си позволихте да правите забележки към ПГ на БСП дали да влиза в залата или да не влиза, дали да наднича или не. И второ, когато онази част от залата се държи като на полето, като овчари, направете им забежка. Вие продължавате да се държи като във Вашата лична кухня, а не като в парламента, моля Ви, напуснете това място", призова той.

Караянчева обаче му отговори, че това не става с молби и припомни, че само преди седмица след дебат и гласуване тя остана на поста председател на НС.

В отговор Христо Проданов отново взе думата и коментира: "Предлагам всяко изказване на опозицията да започва с думите "Бойко Борисов и ГЕРБ към светли бъднини напред".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase