Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод  Деня на народните будители от парламентарната група на „БСП за България” разпространиха декларация, в която се припомнят имената и делото на великите българи,  пробуждали народа ни чрез слово и оръжие, воювали за вярата, езика и свободата ни, хората на духа, на перото, на книгата, просветители и борци за национално освобождение.

Още по темата

В декларацията са цитирани думите на Стоян Омарчевски, изречени пред Народното събрание:   „Народните будители са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“.

Думите са казани преди почти 100 години, но са особено актуални днес, се подчертава в декларацията, където се посочва още, че сега сме свидетели на „непрестанни опити да се изопачи и фалшифицира историята ни, да се подмени стойностната българска литература в учебниците на децата ни с политически коректни текстове със съмнителна стойност“.

Народните представители от парламентарната група на „БСП за България” заявяват в декларацията, че това са „явления, на които БСП се противопоставя категорично“.

Като честитят празника на всички съвременни будители от парламентарната група посочват: „Днес все по-силно се усеща необходимостта от обществена и финансова подкрепа, от държавническа грижа на политическите водачи към българската наука и култура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase