fallback

Общ преглед

И за придобиване на втора група от самолети F-16 за българските Военновъздушни сили /ВВС/ ще е необходимо решение на парламента, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той потвърди, че ще трябва да има и втори проект за инвестиционен разход. Ще има становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната и решение на МС, разглеждане в парламента и решение там, каза Каракачанов.

Той беше попитан какво се очаква, когато пристигне отговор на изпратеното писмо за запитване до американската страна за още осем самолета F-16, което е за получаване на информация относно наличности и цени.

Когато получим това писмо, ще го обсъдим - като ценови параметри, срокове за плащане, ще има и още разговори. При постигането на една сделка трябва да се водят разговори, за да се постигнат максимално добри условия, не само по придобиване, но и по поддръжка, а също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани, заяви Каракачанов, цитиран от БТА.

Oще по темата

На въпрос колко допълнителни средства биха били нужни, за да се посрещне втора група от 8 самолета, освен вече поръчаните осем, Каракачанов отговори, че ако сметката се прави на база на първите, ще трябват още 300 млн. лева за необходимата инфраструктура.

Така би изглеждало към днешна дата, но когато видим какви са ценовите параметри, ще преценим и това, което е правено, не може ли и доколко може да бъде съвместено с използването на останалите 8 самолета и тогава ще бъдат направени точните разчети, каза Каракачанов.

Въпреки трудностите преди авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака. Не само заради сключената сделка за ескадрила F-16 Block 70, като първите осем вече са платени, а и затова, че бяха отделени достатъчно средства през тези три и половина години за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи, посочи Красимир Каракачанов, който изброи направеното и отново заяви, че бавно, но сигурно авиацията се изправя, а военните летци продължават да изпълняват задачите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 3 години

До Руми е много ядосан 85 а ти що си ядосан ?

84

Анонимен

преди 3 години

и явно пак сме прецакани - за 8 самолета - 512 млн долара Словакия за 14 - 800 млн долара И кой знае колко химикалки са ни бутнали , за да стане крайната сума 1.2 млрд долара , или въобще знае ли колко ще ни искат още

83

Руми е много ядосан

преди 3 години

Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.

fallback