Снимка: БГНЕС
Общ преглед
 
Главният прокурор Иван Гешев отсече пред парламента, че трайно се подобрява работата на прокуратурата. Той представи 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение.
 
Според него нито един европейски прокурор няма да постигне по-добри резултати при действащите НК и НПК.
 
Гешев отчете спад на битовата престъпност, на кражбите на коли, на грабежите и с цели 9% на ало измамите.
 
Той акцентира и върху постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%, както и на оправданите лица с влязъл сила съдебен акт, които са едва 1,9%.
 
Иван Гешев обърна и внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай.
Още по темата
В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с "укриващото се лице в Дубай".
 
Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, главният прокурор обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. Евро. Той се ангажира да бъдат наети най-добрите международни експерти и да обяви пред обществото истинската стойност на артефактите.
 
Второто разследване срещу Божков касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров.
 
Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой и вече Бойко Борисов е дал обяснения по тях. Въпреки подробния доклад на главния прокурор соцлидерката Корнелия Нинова отсече, че това е много статистика без важни за обществото отговори на значими проблеми.
 
От ГЕРБ застанаха зад Гешев като шефката на правната комисия Анна Александрова призова депутатите да подкрепят съдебната система и да работят за възстановяването на доверието в правосъдието.
 
"Целта и смисълът на този доклад е да се покажат обективните факти. Наред с данните за броя на образувани, приключени и висящи производства, в доклада са анализирани и резултатите от делата с особен обществен интерес относно корупционните престъпления и организираната престъпност", изброи още Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар