Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първите пет месец на годината има спад на телефонните измами с цели с 90,7% спрямо миналата година.

„Това  беше хроничен проблем и всичко го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи“, похвали се главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в НС.

Още по темата

Според него безспорно са много успешни съвместните акции между прокуратурата и МВР за противодействие срещу битовата престъпност.

„Резултатите са впечатляващи въпреки пандемията“, похвали се той.

„С 22% са намалели кражбите, грабежите с 19%, кражбите на коли с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните“, посочи Гешев.  

Той отчете още, че са иззеети доста сериозни количества наркотици, предлагани около училищата.

„Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки“, каза Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е шофиране след употреба на наркотици.

От 16 000 катастрофи 10 000 са с участието на дрогирани шофьори.

„Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, призна Гешев.

Според него проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт.

„90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase