Снимка: БГНЕС
Депутатите ще обсъдят искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, след като двете партии успяха да съберат общо 96 подписа за отстраняването й. 
 
Според опозицията Караянчева няма успех в това да доведе премиера Борисов на парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи искането с няколко причини -  непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинени на волята на премиера, погазване на правилата за законодателния процес и незачитане принципа на прозрачност в работата на Народното събрание.
 
"Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет. Въпреки многократните ни искания  да бъде извикан за изслушвания, госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му."
 
Управляващите отправиха обвинения към опозицията, че е минала в нелегалност и реди кабинет в сянка. 
 
ДПС от своя страна напомниха, че още преди месец са започнали консултации с други парламентарни групи за оставката на Караянчева. 
 
За да бъде предсрочно освободена Караянчева, ще са необходими гласовете на 50 плюс един процента от присъстващите депутати. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. От "Воля" запазиха мълчание, независимите депутати в парламента са 15. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase