Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният съвет на БСП прие позиция по отношение на Резолюцията на Европейския относно принципите на правовата държава и основните права в България.

Още по темата

Националният съвет на БСП оценява като вредно споменаването на ОМО "Илинден" и определя като неприемливи призивите за ратификация на Истанбулската конвенция. В същото време се приема изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В позицията се посочва, че БСП изразява удовлетворение от факта, че истината за порочния модел на управление в България беше призната еднозначно от единствената пряко избрана от гражданите европейска институция.

"Констатира категоричното оттегляне на доверието на ЕП от българското правителство, с което беше развенчан и последният мит за европейска подкрепа за управлението на ГЕРБ. След като  загуби вътрешна легитимност, то загуби и широко рекламирания европейски ореол. С това отпадат и последните аргументи в подкрепа на по-нататъшното оставане на Борисов на власт", пише в документа.

Социалистите заявяват готовността си за активен диалог с европейските институции по проблемите, очертани в резолюцията.

Те оценяват като панически и опасни за България опитите на управляващите партии да омаловажат основните послания в резолюцията на ЕП и да изместят фокуса на обществения дебат, ангажирайки целия арсенал на близки до властта медии, организации и личности, единствено с цел печелене на политическо време, въпреки ясното послание на мнозинството граждани, че всеки спечелен ден за управлението е загубен ден за България.

БСП определя призивите за ратификацията на ИК в резолюцията на ЕП за неприемливи както въз основа на решението на Конституционният съд, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията и не може да бъде ратифицирана от Народното събрание, така и въз основа на официалната позиция на НС на БСП от 2018 г. за не подкрепа на конвенцията.

Левицата призовава българските граждани да продължат да се противопоставят активно на мафиотизираното, антидемократично и олигархично управление в България, да отстояват свободата и демокрацията, да се борят за справедливост и граждански контрол над институциите, както и да участват масово в предстоящите парламентарни избори, които могат да поставят ново начало в развитието на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase