Снимка: БГНЕС
На парламентаринте избори ще разберем дали победата на Корнелия Нинова е пирова. Това каза Янаки Стоилов от БСП в ефира на bTV.
 
Последните месеци бяха доста интересни за БСП. Корнелия Нинова спечели убедително първите преки избори за лидер на левицата. След това се проведе 50-и конгрес, на който беше избран нов Национален съвет, а от него отпаднаха знакови лица за партията. Шестима депутати обявиха, че напускат парламентарната група на БСП. Петима от тях дори хвърлиха партийните си книжки. 
 
Нинова заяви, че настоява отцепниците да напуснат не само парламентарната група, но и Народното събрание. 
 
"Напускането на парламентарната група или на партията е крайна стъпка. За да я направиш, освен вътрешнопартийните мотиви, трябва да можеш да очертаеш проблеми, които засягат хората. Не чух мотиви, отнасящи се до икономическата, социалната или външната политика", коментира Стоилов. 
 
Той е на мнение, че Нинова е амбициозна и е събрала многостранна подкрепа, но после се е опитала да се освободи от зависимостите, които й създава такава подкрепа. "Бъдещето ще покаже дали тя може да действа независимо и последователно или реагира спонтанно", каза още Стоилов. 
 
Относно новата Конституция, която предложиха от ГЕРБ, Стоилов припомни, че голяма част от текстовете вече са в сегашния основен закон. Според него става въпрос за опит за печелене на време и отвличане на вниманието. 
 
Янаки Стоилов вече е пробеледувал коронавируса, а състоянието му е било тежко, лежал и в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase