fallback

Недоволни и управляващи - има ли пресечна точка и възможен край на протестите? Темата коментираха политолозите Анастас Стефанов и Георги Киряков.

Oще по темата
"Властта е в дефанзивен и обяснителен режим. На нея всеки ден ѝ се налага да обяснява защо е тук. Властта буквално е следена под лупа", заяви Стефанов в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Киряков от своя страна посочи, че движещата сила на протеста е гражданското общество.

"До началото на протестите в политическата игра липсваше трети играч - суверенът. Той се появи с определени искания, които изостриха обществения конфликт. Появи се някаква част от суверена, по-активна, която също предяви претенции за участие в този конфликт по свой си начин. Макар че там присъстват доста стари политически лица, то отвъд тях си има едни хора - някои го наричат гражданско общество - които пожелаха този конфликт да престане. Пожелаха властта и нови избори", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторите изразиха мнение, че гражданското недоволство не се фокусира единствено в столицата и този факт често се подценява.

"Много често ограничаваме мисълта си до наблюдението си какво се случва в столицата. Имаме паралелна културна действителност, която функционира в България, коренно различна от тази в столицата. Веднъж седмично се обявява едно по-значимо събитие - това е неслучайно. Във всеки един ден, в който есента и зимата наближават, приоритетите на хората се променят. Тепърва ще започнем да се занимаваме с бюджет, с икономически проблеми и т.н. Конюнктурата има сложен характер", каза Стефанов.

"Управляващите в момента със зъби и нокти се опитват да изместят фокуса върху това дали протестът има ясно очертано лидерство. Същественият въпрос е дали стоят основанията за масовото недоволство. Не само в София и не само на жълтите павета хората подкрепят искането за оставка на кабинета. Извън столицата хората също са възмутени", обясни той.

Политолозите подчертаха още, че протестът като такъв, не е хомогенен, целите му са различни и не трябва да се пренебрегва извличането на политически дивиденти от гражданското недоволство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Преди 4 месеца рейтинга на Бойко беше висок колкото на президента. Некой хора се уплашиха че на следващите избори ГЕРб ще вземе над 50% и ще управлява дълго. За това отпуснаха необходимите средства за създаване на мрежа от интернет сайтове за фяйк нюз и *** по мрежите и включиха лай.но.мета на пълна скорост. Какво се е променило за тези 4 месеца в управлението освен ***.та които се хвърлят по вентилатора.

17

Диана

преди 3 години

Властта не е в обяснителен режим! Никой нищо официално не я е попитал, че да му се обясни! Някакви *** кодкудякат в Парламента, някакви хулигани хвърлят яйца по улиците...Някой да е поискал някакво обяснение по законния начин? Няма такъв! Единствено Бойко поради доброто си сърце се показва понякога склонен да се обяснява с някои ***, но това не означава, че властта е в "обяснителен режим"! На някои явно много им се иска да унижат Бойко, но това си е техен проблем!

16

Анонимен

преди 3 години

Долу Мутрата от СИК!Долу поръчковата Каскетура!Затвор за шайката!Оставка!

fallback