Снимка: БГНЕС
fallback

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквата е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това каза д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По повод последите събития у нас Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се.

Oще по темата

"В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”, каза тя.

Йорданова изтъкна, че от промени в Конституцията у нас има необходимост. По нейно мнение обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се има предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията.

"Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо Народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”, каза още Йорданова.

Гостът отбеляза още, че последните промени в Конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система. По нейни думи за момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на констутиционните му правомощия и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява.

Целият разговор чуйте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Не си експерт

преди 4 години

Експертке, в коя съвременна демокрация държавата се управлява от неграмотен диктатор, та си тръгнала сравнения да правиш?!?? Въз основа на сравнителноправните изследвания, които са извършени до момента, може да се направи категоричният извод, че Конституцията на Република България е наистина в голямата си част доста сполучлива. Истината е, че всичко зависи от човешкият фактор , а не толкова от политическата и правната система. Но няма да е лесно да си върнем държавата от мутрите за съжаление...

26

пенсионер

преди 4 години

''Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо Народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза-защо опозицията е сигурна,че при избори организирани от служебно правителство,ще има промяна в мнозинството и ГЕРБ няма да са първа политическа сила?Дали пък хората на Решетников,не са взели нещата в свои ръце?Машините са създадени от хора и съответно от тях може да бъдат манипулирани!

25

Баш демократите

преди 4 години

Великото народно събрание е предвидено в Търновската конституция, но ликвидирано от т.н. Димитровска конституция от 1947 г. Това решение остава в сила и при Живковската конституция от 1971 г. Великото народно събрание е възстановено през 1990 г., а най-гласовит противник през последните години е лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан. Според експертката излиза, че образци за съвременната демокрация са Георги Димитров, Тодор Живков, Лютви Местан и Бойко Борисов.

fallback