Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за социалните услуги, внесени от депутати от "Обединени патриоти" и от ГЕРБ.

Законът влезе в сила на 1 юли, но Конституционният съд реши, че три от разпоредбите на закона са противоконституционни, така че той отново трябва да претърпи поправки.

Предложенията на Обединени патриоти предвиждат в Закона за социалните услуги да се запише, че предоставянето на социални услуги не е търговска дейност по смисъла на Търговския закон и не е с цел реализиране на печалба, а защита на семейните ценности.

Още по темата

Александър Сиди припомни, че заради Закона за социалните услуги имаше много сериозно социално напрежение.

По думите му промените, които предлагат патриотите, са есенция на част от исканията на протестиращите.

Според Хасан Адемов от ДПС промените на ОП целят единствено да намалят напрежението, което съществува в обществото.

"Знам, че искате да потърсите политическа легитимност през социалното законодателство, но социалната система никога не води до извличането на политически дивиденти, защото в социалната система никога не можем да постигнем справедливост на 100%, стремим се да е колкото е възможно повече“, коментира той.

С приетите поправки, внесени от ГЕРБ, се правят допълнения заради това, че влизането в сила на закона беше отложено за 1-ви юли вместо 1-ви януари 2020-а година.

Така отлагане до 2022-ра година ще има за националната карта за социалните услуги, която ще показва потребностите от тях.

"Най-разумно е да се удължи с една година и финансирането по новите стандарти да съвпадне с началото на бюджетната 2022-ра година", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase