Снимка: БГНЕС

Конституционният съд е обявил за противоконституционни три разпоредби от Закона за социалните услуги, става ясно от съобщение на официалния сайт на съда.

В информацията се казва, че разпоредбите дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица.

Решението е било взето единодушно.

Трите разпоредби са чл. 116 ал. 1, т. 3 и 7, чл. 81 ал. 1 и чл. 87 от закона, който е отменен изцяло.

Първата се отнася за правомощията на служителите от новата Агенция за качеството на социалните услуги, а другите две уреждат изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа, както и забраната за отказ на подкрепа за деца.

Решенията на Конституционния съд не могат да бъдат коментирани, те ще бъдат изпълнени, каза в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева по повод решението на КС, съобщи БТА.

Утре предстои да се разглеждат в комисията по труда и социалната политика предложения, които са внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти по отношение на Закона за социалните услуги.

Решенията на Конституционния съд също ще бъдат взети предвид, допълни министърът на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase