Снимка: БГНЕС

Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Още по темата

Припомняме, че през изминалата седмица прокуратурата извади нова серия от кореспонденции между Пламен Узунов и Пламен Бобоков. От тях става ясно, че П.Б. е предлагал на „Prezident-Pl. Uzunov” хора, които да бъдат назначени за посланици в страни извън ЕС, както и че е получавал документация по казуса "Бард"

МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си. Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения.

По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции).

Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase