Снимка: Pixabay

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Предложенията по същия закон на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов бяха отхвърлени.

Още по темата

Въпреки очевидната колизия между коалиционните партньори председателят на ресорната комисия Менда Стоянова изрази своята лична подкрепа пък предложението на Симеонов, но обясни, че то няма как да получи парламентарна такава заради сериозните разходи за бюджета, които биха настъпили, ако спорният законопроект бъде приет.

„Подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта и се надявам разговорите в тази посока да продължат и да успеем да излезем с общи действия“, каза Стоянова. Тя помоли също така от Министерство на финансите да предоставят справка за това колко данъци по години ще изгуби хазната, ако бъдат затворени въпросните 637 обекта във вътрешността на страната, които попадат под ударите на предложението на Валери Симеонов. Справка трябва да включва и кога изтичат лицензите на тези зали, както и колко хора са заети в бранша.

От своя страна от финансовото министерство коментираха, че става дума за около 60 млн. лв. данъци годишно. От тази сума около 50 млн. лв. са от алтернативния корпоративен данък, който залите заплащат по ЗКПО, а около 10 млн. лв. са по линия на ЗДФЛ. Отделно сектора внася по 25 млн. лв. осигурителни вноски. От МФ уточниха, че последните лицензи изтичат в края на 2030 г.

От опозицията резонно зададоха въпрос към НФСБ дали са направили изчисления колко би струвало на държавата да изплаща компенсации на залите, чиито лицензи се прекратяват предсрочно. Според Валери Симеонов 2/3 от лицензите изтичат до 2025 г., а за останалите би струвало на хазната около 60-70 лв., ако бъдат заведени дела.

Румен Гечев от БСП добави още, че колкото и да е страшна хазартната зависимост, много страни вече правят крачка назад и отново либерализират тази дейност, защото тя все пак генерира значителни приходи. Той припомни също, че до промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ се е стигнало след провала на Държавната комисия по хазарта да събере „едни 700 млн. лева“. Гечев отново призова финансовият министър да подаде оставка и призова управляващите да оттеглят законопроекта си, защото в нито една европейска страна  хазартния регулатор не е под шапката на Министерски съвет. „Кой ще носи отговорност? Бойко Борисов ли ще регистрира „блек-джек“ игри в казината“, попита социалистът.

Дебатите около регламентирането на хазартната дейност вървят от години и обикновено от ГЕРБ работеха по спорните текстове „на парче“. Офанзивата на Симеонов срещу бранша също не е нова.

В крайна сметка в момента в деловодството на парламента има два законопроекта – един на Валери Симеонов и внесеният ден по-късно законопроект на ГЕРБ. Сред вносителите са председателят на парламентарната група Даниела Дариткова и председателята на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase