Остават 9 месеца до парламентарните изобри у нас. Как ще завърши сблъсъкът между власт и опозиция и каква роля ще имат новите играчи на политическата сцена?

"Идеално време партиите да узреят за по-нормален следващ парламент. Много пострада през последните 1-2 години политическият дебат. Изнесе се на плоскост, която няма общо с политическото - лични нападки. Това има деморализиращ ефект върху хората. Масовият гражданин започва да си мисли, че политиците се занимават с лични нападки и пиар акции, но не и със съдържателни неща. Затова хората започват да си мечтаят за митични държавници, които не са политици, което ни тласка в други опасни води", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че колкото повече са новите играчи, толкова по-малки шансове имат съвкупно те. Вотът на недоволните от сегашните партии в НС щял да се разпилее, смята доц. Стойчев.

В предаването "Денят ON AIR" политологът отбеляза, че не е ясно дали Мая Манолова  ще реализира подкрепа на парламентарния вот и ще повтори своя резултат от балотажа на кметските избори в София. Стойчев обяви, че не смята, че шансовете ѝ са големи.

"Само Слави Трифонов като дойде... Да видим дали в крайна сметка ще участва. Има между 400 и 700 хил. души, които отиват да гласуват само когато има някой известен на сцената. Въпросът е дали той ще успее да ги мобилизира", изтъкна доц. Стойчев.

Запитан за бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, политологът посочи, че неговата лоялност е неговият най-силен компонент. А ако тръгне да прави политически проект, щял да остане разочарован, защото щял да види, че няма тази харизма, която смята, че има.

Доц. Стойчев не допуска вариант подобен проект на Цветанов да бъде патерица на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase