Общ преглед
Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е неповторим светъл празник за нас той е преди всичко празник на духа.
Още по темата
Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно наследство, към духовното развитие на всички славянски народи.

Днес ние се чувстваме сродени – и трябва да се чувстваме такива, - с нашите азбука, език, с общата ни историческа и културна памет“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека.
„Искам да поздравя всички наши сънародници зад граница. Да им благодаря за това, че се включиха така мащабно в моята инициатива по повод празника.

До този момент сме получили стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, с части от книги и разкази“, допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди две седмици вицепрезидентът организира виртуален форум за българите в чужбина по повод 24 май. В него деца и младежи от българските общности зад граница изпратиха стихотворения, песни или авторски текст, посветени на мисията на светите братя.

Близо 200 видеопослания изпратиха българи от различни краища на света. Тази година българските неделни училища зад граница ще отбележат 24 май онлайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар