Снимка: БГНЕС
fallback

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ). Така пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Oще по темата

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение".

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“, каза министърът.

Медици във Видин напускат, ще може ли армията да помогне?

Министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19.

„В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“.  За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

„До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“, допълни министърът.

По думите на Ананиев ситуацията във всяка болница е различна и причините за това са различни, „затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Ганев

преди 3 години

Като имаш повече власт - МАХНИ ВСИЧКИ ШУРОБАДАЖАНАШКИ болници..Пълна пародия... А това понятие ИЗБОР - нали всички имат дипломи... На лице с мед. дипломи абсолютна забрана да ценообразуват...Цялат система трябва да се РАЗТУРИ... Над 85 % вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ...Доктор преглед не прави - знаеш ли това.. Стига с това ласкателство

31

Анонимен

преди 3 години

Най ще им отиват раираните пижами на всичките "избраници"! Власт ли? Само тоягата ще ви оправи!

30

Шефа

преди 3 години

Прав е Ананиев , властта се полага на Борисов , нали ТОЙ е Мутрата в Правителството !Всички останали служат за параван на Борисов!Давайки на някой министър извънредни права и пълномощия , Бойко Борисов на практика си ги дава на себе си !Никой няма да пръцне без негово разпореждане!

fallback