На първо четене в парламента бе гласуван Законът за здравето. С поправките се въвеждат мерки за справяне с коронавируса след отмяната на извънредното положение.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира за "Денят ON AIR" какви промени ще бъдат въведени със закона, как кризата се е отразила на обществото и какво дава на бизнеса мярката 60/40.

Още по темата
"Самият закон дава правната рамка и възможност, най-вече на изпълнителната власт, да провежда едно плавно излизане от тази криза, в която се намираме вече 2 месеца, здравна криза. Към тях има и социални мерки, икономически мерки, които се надявам да смекчат удара, но държа да подчертая, че ударът, който ще понесем от тази криза вече е факт. Не бива да се заблуждаваме че едни социални мерки могат да отменят кризата", зави той за Bulgaria ON AIR.

По думите му в момент на криза хората, които взимат решения, трябва да го правят бързо. "Защото невзимането на решения е по-лошo отколкото грешните решения. Със сигурност някъде ще сбъркаме, но е важно да поддържаме един нормален ритъм в обществото", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че е важно правителството да има възможност за извънредни действия. Идеята е да бъде направена средносрочна рамка, тъй като по време на криза е трудно да се говори за дългосрочни решения.

Биков изрази надежди да няма бум на заразени и бизнесът да се преориентира към новите тенденции.

"Тази криза поражда и нови търсения. Вече има търсене на заведения, в които има по-малко хора. Ето това е нещо съвсем ново. Бизнесът е достатъчно гъвкав, за да намери правилния път", каза той.

Мярката 60/40 дори да се разшири, тя няма да отмени новата реалност, в която живеем, отбеляза депутатът. Според Биков целта на мярката е да ограничи загубата на работни места за жизнените предприятия, да им даде време да се преориентират.

"Аз смятам, че ние всички като общество, като държава, като институции, показахме в тази криза, че сме по-напред дори от държави, които сме смятали, че са по-развити от нас", отбеляза Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase