Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

Правителството няма да иска удължаване на извънредното положение след 13 май.

Преди минути приключи извънредното заседание на парвителството, на което бе разгледана перспективата за удължаване на извънредното положение.

Разгледан е законопроект, с който се регламентират част от нормите, които са въведени със Закона за извънредното положение. Тези мерки ще продължат да действат и след 13 май, обяви на извънреден брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

Следваният принцип е да се запазят в действие всички мерки, които имат съществено значение за икономиката - някои ограничения върху стопанския оборот, социалните програми, както и норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемията.

Oще по темата
Законопроектът, който ще бъде внесен в НС, е за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Основен фокус ще са мерките, които трябва да продължат както за социално-икономическия живот, така и за мерките за опазване на здравето на хората.

Въпреки, че извънредното положение няма да продължи, в сила ще останат голяма част от противоепидемичните мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Това ще се случи с промени в Закона за здравето.

"В чл. 61 се прави важна промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването, с наредба да определя условията и реда за задължителна изолация", обясни той.

Ще има промени и в чл. 67, с които ще се дадат правомощия на министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен инспектор, да обяви извънредна епидемична обстановка.

За повечето норми действието ще продължи 2 месеца след изтичане на извънредното продължение стана ясно на брифинга.
 
Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че премиерът Бойко Борисов е сметнал, че действащият закон за извънредното положение не бива да се променя.

Някои от мерките, посочени в него, ще продължат и до края на годината, други са до 30 септември, посочи още той.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния им обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така, някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи още Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

197

алоу!!!

преди 3 години

След 13 май трябва да сме ДВОЙНО по-предпазливи.Това, че мерките се разхлабват не значи, че някой ни пази....

196

Нищо ново

преди 3 години

До Доктор: Докторе, (ако изобщо си такъв) пий си хапчетата и не прави тук гербаджийска пропаганда по опорната точка "Всичко срещу президента Радев".Искаше му се на Бойко Цецка за президент но народа не излезе толкова г'лупав или зомбиран.А президента Радев е учил в САЩ (а там не приемат кого да е), командвал е ВВС, говори префектно английски, а бат'ти Бойко без преводач е за никъде.И ще настъпва Бойко по мазола, няма как. Каза ли му например че икономическите и социални мерки закъсняват?

195

и те са хора

преди 3 години

До ЗозоЛично Нинова би ти зашлевила такава плесница,че главата ти би изхвърчала чак до облаците.Комунистите са добри хора,наследници на партизани,ятаци,овчари,терористи и не заслужават такива отношение!

fallback