Снимка: БГНЕС

„Абсолютни внушения и манипулации са твърденията, че съм във война с бранша. Това не е вярно. Разбирам напрежението, секторът е един от най-засегнатите от кризата. Той беше първият засегнат сектор и на практика в момента не функционира. Туроператорите, които са регистрирани в туристическия регистър са над 3400. Двете асоциации, които отправиха  твърдения, че съм във война с бранша, представляват до 150 - 200 туроператора“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA.

Още по темата

„Секторът обхваща не само туроператорите и турагентите. Има и ресторантьори, хотелиери, екскурзоводи, аниматори и др. Изключително важни са абсолютно всички в този сектор, за да имаме качествен туристически продукт. Напрежението го има и това е разбираемо на фона на тази криза, която никой не очакваше и която спря сектора“, каза още тя.

Туризмът след кризата - ваучери за почивки за борещите се с вируса?

„Много е важен балансът. Непрекъснато сме имали комуникация с всички страни. В това напрежение, мерките, които правителството е предприело, са повече от 25. Нека не гледаме на туризма като нещо в страни от икономиката и извън правителството. Туризмът е част от българската икономика и е най-засегнатият отрасъл. Всичките мерки, които са предприети до момента от правителството, касаят пряко и туристическия сектор. Има отпуснати възможност за безлихвени заеми и всеки туроператор има възможност да се възползват от това. Тези мерки касаят всички предприятия в страната. Над 800 млн. по оперативни програми са насочени за борба със заразата, както и към всички сектори, които са засегнати от кризата, включително туризма. Предстои и грантова схема за до 15 хил. лв. за микро и малките предприятия. Разработва се и за средните предприятия. Непрекъснато се работи. И в момента подготвяме конкретни предложения и мерки. В понеделник имаме неформална среща на министрите по туризма с комисаря Братон, който отговаря за вътрешния пазар. В тези нови мерки, които подготвя Комисията, 20% да са насочени към туризма. Разбирам изключителното напрежение. Разбирам, че се търси виновник за пандемията, но всичко става в диалог. Аз взимам страната на хората. На първо място е животът и здравето на хората. Трябва заедно да търсим възможните решения“, допълни министър Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase