Снимка: БГНЕС

Обединение "Бъдеще за туризма" ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за оставка на ресорния министър Николина Ангелкова. Мотивите са липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.

В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепят искането за оставка на министъра, съобщи Павлина Русева от Обединение "Бъдеще за туризма" пред БНР.

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Павлина Русева.

Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност.

Министерството на туризма силно е ограничило периода за адаптация относно възстановяването на предплатени суми за пътувания, смятат от бранша. Според Русева отпуснатият 1 месец е силно недостатъчен срок за това възстановяване.

По думите й липсата на този фонд е най-големият пропуск. Павлина Русева даде пример с европейски практики, според които срокът варира между 12 и 18 месеца, което дава възможност на предприятията в туризма да планират и разпределят по-добре разходите във времето.

Съществували и неясноти около издаването на ваучери заради провалени пътувания.

Процесът е почти спрял. Хората силно се интересуват, но няма единна политика и твърда и ясна позиция от министерството във връзка с ваучерите, обясни Павлина Русева.

Ваучерната система се прилага в редица европейски страни, където издаването на ваучери е регламентирано законово.

"Ние настояваме за документална унификация на този ваучер. Това не е лист хартия, който да спаси в момента положението с тези суми на нашите клиенти. Той трябва да има ясно регламентиран срок на валидност и да бъде осигурена неговата ликвидност", каза Павлина Русева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase