Ангел Джамбазки. Снимка: архив, БГНЕС

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) каза в Европейския парламент, че е попитал председателя на Европейския съвет Шарл Мишел дали не го е срам, че точно сега се взема решение за промените в правилата за международните превозвачи.

Стотици хиляди шофьори от Изток, включително български, полски, румънски и чешки, спасяват животите на хората в Белгия, Франция, Германия и Нидерландия. Сега те са добре дошли, сега не ги гоните, работят по 12 часа, спят в кабините. Искате, като свършат работа и спасят човешки живот, 200 000 човека да оставите без работа. Това е лицемерие и доста налудно, коментира Джамбазки при днешното обсъждане в Европейския парламент на мерките, предприети от ЕС срещу епидемията от новото заболяване.

Още по темата

Евродепутатът сравни разпространението на болестта COVID-19 с катастрофата в Чернобил. Не чух никой да порицава комунистически Китай за това, че мълча и кри, както предшествениците комунисти в СССР мълчаха за Чернобил. Тези хора затаиха истината и пожертваха хиляди човешки животи, включително на наши съграждани от ЕС, посочи той.

По неговите думи Европейската комисия е закъсняла с отговора и това е станало причина държавите в ЕС да предприемат национални мерки и да затварят граници.

Евродепутатът Елена Йончева (БСП/С&Д) подкрепи усилията на ЕК за съгласуван отговор. По нейните думи за защитата на границите са били насочени повече усилия, отколкото за опазване на хората и техните права. Затварянето на границите не решава никакъв проблем. Тази криза не трябва да ни лишава от основните ни права, хората не трябва да избират между здравни грижи и човешки права, заяви Йончева.

По нейните думи Европейският съвет не трябва да мълчи за върховенството на закона. Не може да позволим на държавите от ЕС да пречат на свободното изразяване, на места хора са преследвани за изразяване на мнение открито, както в България, но не само там, добави тя, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase