Снимка: БГНЕС
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди направени от бизнеса и синдикатите предложения за приемане на допълнителен пакет от икономически мерки във връзка с кризата с COVID-19. 
 
В дневния ред са включени и промени в правителственото постановление, добило популярност като схемата "60 на 40", както и актуализиране на добавката за нощен труд. Заседанието е насрочено за 11 часа и ще бъде онлайн.
 
Едно от исканията на синдикатите е увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 9 на 17 лева. 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че сегашният размер е извън закона:
 
"Законът казва, че обезщетението трябва да е 60% върху дохода, върху който човекът се е осигурявал. Сега в момента тези 9 лева на ден, които получават хората с минимално обезщетение, нямат връзка с никаква минимална заплата, с никакъв минимален доход", заяви той, цитиран от БНР.
 
Сред другите синдикални искания са допълнителен платен отпуск за родители и други групи работещи, както и мерки за самоосигуряващите се. От КТ "Подкрепа" настояват на всяко домакинство да бъде гарантиран минимален размер средства, с които да може да се изхранва по време на наложените ограничения, както и да има зелени товарни железопътни коридори.
 
Сред предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал в България са прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който са прекратили дейността си. Както и извънредна еднократна компенсация от 1000 лв. за самонаети. Според бизнеса и синдикатите още отсега трябва да се мисли и планира как ще бъдат подпомогнати предприятията, за да излязат по-бързо от кризата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase