Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. Те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г., съобщава ДФЗ.

Още по темата

Подпомагане ще получат локални вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани. Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Коментари Напиши коментар

8

One question, Mrs T.

преди 2 години

Г-жо Танева, преди да натискате търговските вериги за 50% осигурено място за българска продукция все пак събрахте ли се с тези производители и ако да каква продукция очаквате от тях: обем, сортове, ориентировъчна цена на тиквички, домати, краставици, пипер? Дано не сте поели пред производителите обещание за реализация на тяхната продукция на висока цена за сметка на потребителите.

7

Въпросчо

преди 2 години

Какви са тези милиони за земеделски и оранжерийни производители ? За какво ? Точно тези производители продават на българина 3 пъти по-скъпи домати и краставици,марули и репички !!!! Защо държавата стимулира обирниците на народа ???? Защо ??? Доказани мутри и разбойници са - цените на българска стока са 2-3 пъти по-високи от вносните,които са произведени, пакетирани,превозени до България, разнесени по тържища , продавани 2-3 пъти поевтино ! Как така са по-евтини ???

6

Анонимен

преди 2 години

5 милиона за всички фермери и 78 милиона за една колекторска фирмаКакто се пее в една песен: "Но всичко е точно "