Снимка: БГНЕС

Агенцията по храните задържа пратка с 5 тона домати от трета страна, които са с норми над допустимите за пестициди. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по БНТ.

Още по темата

„Агенцията по храните в момента е в режим на 100% активност за проверка на всяка пратка. Българското производство тръгва в момента с големи оранжерии. Следим и за покачване на цените преди празниците. Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители.:, смята министърът.

Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

Тя даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. „Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители“, каза Танева.

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор Плодове и зеленчуци, каза Танева и допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици, допълни Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase