Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората в държавните културни институти ще получат своите заплати от бюджета на Министерството на културата. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за БНТ.

Още по темата

„Много работа се опитваме да вършим. Със сигурност всички културни дейци, работещи в сферата на държавните културни институти, могат да бъдат напълно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Утре в Министерски съвет, което съм сигурен, че всички колеги ще подкрепят, ще гласуваме за извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията всеки от хората в държавните културни институти да може да получи своята заплата безотказно. Това ще стане независимо от това каква дейност към момента върши културният институт, колко може да се възстанови и колко зрители има“, посочи министърът.

„Това е много силен ход на държавата. Благодаря на премиера и на целия кабинет, че прояви такова разбиране, защото огромната част артистите са заети именно в тези държавни институти. Отпуските им свършват и възстановяването няма да бъде лесно. Нарушена е изцяло дейността на културните институти. Творците няма да бъдат в неплатен отпуск. Заплащането им е осигурено от бюджета на Министерството на културата. Секторът струва около 5.5 млн. лв. на месец за заплатите на хората от сферата на сценичните изкуства“, добави той.

По думите му делегираният бюджет на тези институти за времето на извънредното положение и за известно време след това спира да работи и те минават на бюджет. „Техните заплати са подсигурени и за този период ще получават доходи независимо от това колко зрители имат. Това е гарантирано“, допълни министърът.

„Прие се едно решение от парламента за безлихвен заем до 1500 лв. на месец. То е подходящо за артистите на свободна практика и те ще могат да го ползват, за да посрещат своите нужди“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase