14

Хмм

преди 4 години

Култура не се създава от официози. На писателя му е нужно само лист и химикал, на драматурга - също. С малко могат да бъдат създадени и скулптури, и живопис, и музика, и т.н.Много малко са творците в световната история, които са се изхранвали от това, което са създавали.Според мен - ако искаш да си творец, сиреч свободен казак както май е казал Тургенев, ще трябва да си понесеш риска.И като Барух Спиноза може да шлайфаш лещи, за да се изхранваш, докато пишеш своите философски мисли.

13

Ханс Йост

преди 4 години

Чуя ли за култура се хващам за кобура !

12

Анонимен

преди 4 години

До --00И в крайна сметка нагласиха нещата така, че след устния изпит девойката беше с (5) общ успех от писмен и устен, а младежът с (4.75)! По-късно разбрах, че момичето е внучка на професор и племенница на друг професор - единият от ВУЗ, а другият шеф в друг институт на БАН.Онова момче днес е преподавател в НБУ.Само чувах от време навреме за перипетиите му докато защити дисертация.Аз защитих в същия онзи институт свободна докторантура, за редовна нямах връзки. И след няколко години напуснах

11

До --00

преди 4 години

Господине (госпожо),Без да искате, вие ме върнахте към младежките ми спомени на току що завършило университет хлапе.Постъпих в един от институтите на БАН и си въобразявах, че уцелвам десетката. Още първата година ме определиха за квестор на кандидат-докторантски изпит. И какво чуха ушите ми следобед същия ден? Един от маститите ни академици каза: "Момчето е за пълна (6), момичето хич го няма. Затова ще вземем момичето, то няма друг шанс да влезе в науката, а момчето самичко може да се оправи."

10

А институтите на БАН

преди 4 години

Те по принцип са си на бюджетна издръжка и заплатата на всеки, който е назначен там си върви, независимо дали лицето върши каквато и да било работа в самата БАН или си работи някъде другаде, или не работи нищо, но усърдно пречи на колегите си чрез интрижки.Казано накратко, убеждават ни, че по височайша милост за кратко време хората от културните институти, които и днес се трудят като се опитват да ни показват постановки онлайн, ще имат келепира на БАН-аджиите, които открай време са на издръжка

9

???

преди 4 години

Значи аз работя все още на 8 часа,въртящ график,от 4 май минавам на 6 часа със заплата 480лв,произвеждам в несвяст плат за защитни облекла,дишам прах и изпарения,а тези дето не са се осигурявали на пълни осигуровки няма да правят нищо и ще получават пълни заплати?

8

Анонимен

преди 4 години

Недоволните, ми да сте работили към културата!!!

7

КУЛТУРТРЕГЕРИ

преди 4 години

като тоя са си само ТРЕГЕРИ

6

Вода ли си или,

преди 4 години

боза? По скоро си второто. Мислите ли когато пишете глупостите си? Хората на свободни професии се осигоряват само за пенсии, но не и за безработица. След като не са внасяли във фонд безработица, по каква логика сега трябва да им плащат? Да се радват, че и този заем им дават, какво повече искат? Вземат парите, имат гратисен период 5 години и след това изплащат 10 години, без нито лев лихва. По скоро са дискриминирани другите които нямат право на такива пари.

5

вода

преди 4 години

Значи, да разбирам, че за хората със свободни професии остава вариантът да пият по 1500 чаши студена вода на гладно?

4

--00

преди 4 години

Е, то какво излиза?Че хрантутниците на държавна заплатка, дето мрънкат постоянно , че е малка, ще вземат некви парици, а креативните и предприемчиви творци, дето пълнят салони с името си и са имали смелостта да изявят таланта си без уюта на "топлата котлова храна" във ведомственото ресторантче, така ли да го разбираме? Ааааа, сетих се! Свободняците-творци са натрупали печалбица за черни дни! Така казва министъра! Те, талантите всякак ще изплуват, ние, дай да подкрепим некадърниците!!!!

3

Бениамин

преди 4 години

В театъра има творци и сценични работници. И в културата като цяло.

2

Ss

преди 4 години

Утре и каките от пайнера ке се наредят на опашка за пари от държавата !

1

Анонимен

преди 4 години

Плащаме за култура ,която е тотална простотия.Това не е култура ,а обратно на култура.Днес Достоевски,Шопен,Бах,Вивалди биха ви заплюли в лицето за деевропеизацията на Европа.Ислямски и китайски мекерета.