Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс заради нарушаването на карантината от някои хора поставени под нея заради коронавируса.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината.

Oще по темата

Поправката е в чл.355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смърт ни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на за разителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до три хиляди лева.

Наказанието за това вече е  лишава от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ  обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези които са заразени, ще спазват нормативната база.

"Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза", настоя тя.

По време на дебатите за промени в НК депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че вместо да работи здравната система, хората се подлагат на наказания.

Според него увеличаването на санкциите е форма на злоупотреба.

Съпартиецът му Валери Жаблянов също разкритикува предложението и коментира, че днешният ден е паметен за НС не само, защото сутринта депутатите взеха решение за въвеждане на извънредно положения, ами и за начина, по който променят закони с екстремни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

205

Бабави

преди 4 години

Кви 5 години затвор, той ако умре от вируса кво става? Пак не сс го измисли мсмка им

204

РВ

преди 4 години

Всеки ден с този ,България се връща с десет дни назад.

203

ПРОСВЕТЕН

преди 4 години

Само да попитам "господата законотворци", кога ще започнат да се СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ ЕДНАКВО ОТ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА......... !!!!! Тук само се всява "паника", благодарение на Цар Тиква!!!! ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ВИНАГИ Е БИЛ ВОДЕЩ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!!!!! Много "жалко".........

fallback