Снимка: БГНЕС
fallback

Лекарите, медицинските сестри, санитарите ще получат допълнително възнаграждение за извънредната си заетост заради коронавируса. Това ще стане с актуализиране на бюджета, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

"Ситуацията преди два дни беше различна, преди две седмици, преди една седмица. Вчера беше като бомба на изявление на всички лидери в света по всички краища", каза той.

Премиерът благодари на медиците, които са на първа линия.

Oще по темата
"Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането", каза той.

Според Борисов мерките, които България въведе още на на 28 февруари, сега се предприемат във Франция,Германия, Белгия, Холандия.

"Това чудо коронавирусът буквално съсипва света и здравословно, и в стопански вид, променя ни начина, с който сме свикнали – пътуване, движение. Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата", коментира още Борисов.

Той съобщи, че ще опита да издейства "чист коридор" за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация.

Според него това е наложително, за да не се стигне до проблеми с доставката на хранителни стоки, а и за родните фирми, които изнасят продуктите си в чужбина.

"Износът в последните години е по-голям, отколкото вносът, това означава, че нашите фирми ще търпят щети", призна Борисов.

Премиерът каза, че смъртните случаи при коронавируса са по-малко в сравнение с други заболявания, но общото чувство е различно.

"Когато затваряме училища и детски градини, родителите трябва да си останат вкъщи или да ги поставим в риск, но слава Богу че младото поколение не е толкова засегнато, но пък излагаме на риск бабите и дядовците с внуците“, посочи той.

Борисов призова депутатите да приемат неговото предложение за обявяване на извънредно положение, за да дадат добър знак, че в кризисни ситуации могат да се обединят.

Той призна, че то е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази, за "тези които нарушиха забраната и умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени, а ние не знаем с колко са общували още".

На извънредното заседание през нощта в МС той поиска тези, които нарушават карантината да бъдат глобявани, а днес се отказа от тази идея и съобщи, че и сега законът предвижда за това нарушение 1 година затвор.

"Не е нужно да има глоба, една година затвор е тежко наказание, стига да се приложи", призна Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

коцето

преди 4 години

г-н Ганио Борисов да мълчи че се излагА

139

Анонимен

преди 4 години

Ако коронавируса удари по кражбите и далаверите ви съм съгласен още 5 месеца да спазвам стриктно всички мерки за сигурност!Ако квартиранта напусне апартамента на кръстника / т.е. своя/, още 2 месеца!

138

Анонимен

преди 4 години

Кой ще плашиш ти с затвор бе?? ако ще 100 мерцедеса да карате като се съберем на площада ТИ ще се молиш за затвор гледайки какво ще ти се случи. Затвора няма да ви спаси, ще си мечтаете за него....

fallback