Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и министрите му дойдоха парламента за обсъждането на поисканото от кабинета обявяване на извънредно положение.
 
Предложението беше анонсирано от Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено среднонощно заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
 
Премиерът обясни, че по този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове, конференции, спортни мероприятия.
 
Освен това Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.
 
Извънредното положение ще бъде обявено на основание член 84 на Конституцията.
 
Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.
 
От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана, съобщи тази сутрин проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Националния оперативен щаб.
 
Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase