Снимка: БГНЕС

Конституционният съд допусна за разглеждане въпроса на главния прокурор може ли да бъде разследван държавният глава и по-конкретно - какви са границите на президентския имунитет и какво е "държавна измяна".

Румен Радев отказа да коментира решението на КС.

"Интересно какво ще се случи от тук нататък предвид факта, че президентските избори чукат на вратата. Може да ви изглеждат доста далеч, но година и половина далеч не е толкова много. В изказването на президента не виждам нищо ново в тази ситуация" каза политологът Димитър Ганев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него Радев използва всяка една своя възможност да препотвърди какво е казал досега.

"Това е консистентно негово поведение вече 2 години. Можем да бъдем абсолютно убедени, че докато има тази конфигурация на изпълнителната власт и докато имаме този президент, в следващата 1 година това ще бъде линията, която ще поддържа Радев", каза още той.

Политологът посочи, че няма нищо различно в това да се критикува изпълнителната власт и съответно те, чрез Борисов или депутати, връщат топката.

"Имаше няколко скандала от началото на годината, особено с околната среда, които нанесоха щета върху управляващите. Имаше напрежение между ГЕРБ и ВМРО, но като че ли темата с коронавируса и мигрантите подейства по закон - в момента, в който имаше външна заплаха, автоматично това води до вътрешна консолидация", допълни Димитър Ганев.

Според него предсрочни избори са малко вероятен сценарий.

"За да се стигне до тях трябва да се измине много дълъг път, който със сигурност никой не го иска. При форсмажорно обстоятелство - много тежка криза или когато властта бъде притисната до момент, в който не може да продължи да управлява, Борисов все пак има ход. Той не е свързан с предсрочни парламентарни избори, а с оставка. Няма никаква политическа логика Борисов, който държи цялата власт в страната, доброволно да я предаде на своя явен политически опонент в лицето на Радев", каза още Ганев.

Политологът смята, че в момент, в който Борисов усети някакво напрежение в някой сектор, то той го запълва със средства.

Това не решава проблема, а понякога го задълбочава, според Димитър Ганев.

"Покрай коронавируса и мигрантската криза, които брутално доминират в медийното пространство, ми се струва, че изпускаме процеси, които са важни за перспективата ни. Един от тези процеси е подготовката за изборите на БСП, защото в момента там се води жестока война между скорошни съюзници - Кирил Добрев и Корнелия Нинова", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase