Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че парламентът също има да свърши доста работа по отношение на законодателството, за да тръгне реално машинното гласуване на следващите избори. Той увери, че ЦИК били готови да се справят с организацията на процеса, защото имали цяла година до следващия вот.

Още по темата

В същото обаче парламентът трябва да уреди с поправки в Изборния кодекс някои въпроси свързани с това как ще се гласува в малките секции с под 300 избиратели, в подвижните секции, в задграничните секции.
 
Според Дончев машинното гласуване решава изцяло проблема с грешки в протоколите, но не е и панацея за изчистване на целия процес, защото и с него оставал рискът от манипулация, купуване на гласове.

„От сряда МС ме натовари заедно с ЦИК да организирам процеса по придобиване на машините. Ще го направим, имаме достатъчно време, но и НС има да свърши работа, защото текстовете в Изборния кодекс са доста декоративни. НС ще даде ли рамка на ЦИК и на МС какъв тип машини да се купят, има вариант машината да генерира хартиен отпечатък, има и такива, в които процесът тече само електронно“, посочи той.

Дончев увери, че каквито и да са машините, те няма да бъдат наемани, а ще са придобити от държавата, защото така се решавал радикално проблемът с одитирането и сертифицирането на машините – веднъж купени и проверени ще се ползват при всички избори.

Червената шефка Корнелия Нинова обаче го упрекна, че прехвърлял отговорността на парламента.

„Става практика на правителството, когато има открит въпрос, да се правите, че за пръв път чувате за него. Това, което ни казахте е, че започваме отначало, колко време ще ви отнеме и пак ли прехвърляте отговорността тук за пореден път да променяме Изборния кодекс“, скочи тя.

Според нея думите на Дончев будят съмнение дали управляващите ще се справят с машинното гласуване до следващите избори.

„За нас това е червена линия, защото гарантира честност на вота и да се знае, че това е обективен вот и че една или друга партия управлява обективно, а не защото една партия или друга си е купила гласове“, настоя соцлидерката.

Вицето обаче я призова да не създава суматоха, защото имало цяла година до следващите избори.

Той призна, че вече има свое становище коя машина е най-подходяща, но въпросът предстои да се обсъди.

Според него най-добрият избор е машините да са електронни да съхраняват цифровите данни и генерира и хартиена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase