Снимка: МВнР
fallback

МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София, съобщиха от Външното ни министерство.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Oще по темата
Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МвнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна.

"Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

"Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни", се казва още в позицията.

Очаква се скоро Русия да предприеме и реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

тя

преди 4 години

Това "външно" се ръководи от една "калинка " ! Какво да очакваме от тази проста женица !

71

чиба-рашка

преди 4 години

всички с руски паспорти...куфар,гара, Сибир.

70

Reptile

преди 4 години

Нямаме капацитет за конфронтация с ИМПЕРИЯ, нито Русия, нито Турция, но САЩ хвърлят всички в боя. Колкото повече чужди жертви, толкова по-малко американски... проста аритметика!

fallback