Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
БСП реши да сезира прокуратурата за проверка в здравното министерство. Причината са твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.

Преди дни пред БНР д-р Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. По думите му, това зависи от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма. Дечев настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори.

Д-р Дечев изпрати критики към водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

Дечев се изказа неласкаво и за обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри. "Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно те трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано - да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде? Единственият начин е, като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след 3 месеца тръснахме друга идея, без касата да узнае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме фонда пред свършен факт". По думите му, така се наказват работещите болници.

Д-р Дечев подчерта и пред "Дарик", че има механизми без да се увеличава здравната вноска да се добавят пари в системата. От друга страна, обаче той  подчерта, че в системата има и вътрешни резерви, тоест трябва парите на Здраваната каса да се изразходват по-внимателно.

След изявлението му депутатът от левицата Драгомир Стойнев обяви, че от БСП ще сигнализират прокуратурата. "Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, заяви още Стойнев.

Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март от поста, тъй като тогава изтича мандатът на проф. Камен Плочев, когото той замести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар