Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни.

От вчера има становище на НАТО, че мисията на Алианса в състав около 430 души,  да се евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната, обясни военният министър Красимир Каракачанов пред bTV.

Oще по темата
Според него най-логично е военните на НАТО да бъдат преместени в Кувейт след напрежението в региона заради убийството на иранския генерал Касем Сулеймани.

Мисията на българските двама военнослужещи в Ирак приключва след 2 седмици.

Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност, допълни Каракачанов.

Според него ответни действия срещу САЩ единствено биха ескалирали конфликта.

"Големият проблем в региона е "Ислямска държава". Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението", на мнение е Каракачанов.

Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток", каза още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

12-3

преди 4 години

Много сложна логистична операция е било. Изпратени са 1000 души десант, похарчени милион и войните ни / готвачки / са евакуирани успешно , скрити в казан с капак !!По този повод и подвиг- на кара Крачанов се присъжда награда изба с вино и 50 прасета без свинска чума !!

49

Нищо ново

преди 4 години

Ама и двамата ли ще евакуират? Оголваме фронта срещу Ислямска държава.

48

Анонимен

преди 4 години

Военните са охранявани от кувейтските и саудитските шейхове и са в безопасност.В евроатлантически Афганистан също не е безопасно и ще избягат в безопасна диктаторска държава в региона.

fallback