Снимка: Pixabay
fallback

Според министъра на околната среда Нено Димов основната причина да се стигне до бедственото положение в Перник е лошото управление на ВиК дружеството.

По думите му въвеждането на воден режим в града е въпрос на местните структури, а за проблема с дефицита на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

Oще по темата

"За съжаление темата се политизира, но много ясно се показа с всички действия на правителството, че се търси решение“, коментира той пред БНТ.

Нено Димов призна, че загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до криза.

"Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя. Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани“, обясни още министърът.

"След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. През септември още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината“, коментира министърът.

Нено Димов каза още, че през 2011 г е имало подобна ситуация в Перник, но не се е стигнало до подобен режим, вероятно защото тогава системата е била с по-малка загуба.

Относно общото състояние на язовирите в страната той обясни, че МОСВ следи четири от тях.

"Те подлежат на по-сериозен контрол. Това са Асеновец около Сливен - 32%, Ястребино край Антоново - 42%, Дяково - 36% и Тича - над 55%“,    обясни Димов.

Министър Димов коментира и темата с внесения италиански боклук в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

"Край Плевен площадката е лицензирана - разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок, който е една година. Второ - дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин“, разясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Един от Северозапада

преди 4 години

А вие да не си помислите, че друг е виновен? ВиК Перник е виновно за източването на всички празни язовири, в страната, а и не само. Австралийците за това горят-ВиК Перник им е източило водата!!!......Седи си Иванчо в селската кръчва, и чува глашатая да бие барабанчето и чете съобщение:-Попа жени трите си дъщери, млади, хубави, работни и девствени и трите, търси им кандидати!!!-Абе, на барабанчето ли да вярвам, или на оная си работа? -почесал се учудено Иванчо по главата....

31

Винаги

преди 4 години

друг е виновен, само че, в бюжета за 2019 имаше заделени и УСВОЕНИ 500 мил за язовирите.Кво стана, кой и как ги прилапа знаем, ама и по-лошо е, язовирите нямат вода.Ако питам Бивол ще ми каже, че край язовирите се построиха (или се изкупиха ВЕЦовете) за да може да се захранват с вода за в бъдеще.

30

Гарантирано от Герб

преди 4 години

А най-виновна е чистачката в ВиК Перник.

fallback