Архив: Булфото

Новото Висше военновъздушно училище се надявам догодина да има прием и на чуждестранни студенти. Това заяви в Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на училището.

Той подчерта, че има интерес към училището - веднага след като се е разбрало за възстановяването му имат питания за новите специалности и за изискванията.

"Мисля, че ще стартираме много добре тази година. Личната ми цел като командир е да изведа училището на национално равнище и в международен план да бъде сред първите военни училища в Европа и света - следваме примера на военноморското училище", изтъкна той.

Генералът обясни, че след 18 години много от преподавателите са си заминали, малко са новите, постъпили на работа. Това ще бъде основен проблем, но съм сигурен, че ще се справим, каза той.

"Сега като нова структура и ново военновъздушно училище ще можем да привлечем специалисти от цялата страна. Вече има постъпили молби за работа. Ще изберем такива преподаватели, които да преподават съвременни, иновационни, перспективни дисциплини. През есента ще има прием по новите програми, които ще бъдат разкрити, не само за военните, но и за гражданската авиация. Надявам се през следващата година да имаме прием и на чуждестранни студенти", отбеляза генералът, цитиран от БТА.

Той уточни, че организационното изграждане на висшето учебно заведение върви по график. На общо събрание вече е избран Академичен съвет, а днес ще бъде прието щатно-длъжностното разписание, което утре ще бъде представено за утвърждаване на министъра на отбраната.

Днес генерал Радойски участва в тържествения ритуал за освещаване бойните знамена на Плевенския гарнизон пред храма-мавзолей "Св.Георги" на пл."Възраждане" в Плевен, заедно с представителна рота курсанти от училището. Каза, че все още нямат знаме, но ще имат такова до официалното откриване на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase