Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 90% от медиците са били жертва на агресия или насилие, докато са изпълнявали служебните си задължения. Само за 2018 г. е имало близо 400 случая на бити лекари, фелдшери и медицински сестри. Тази тревожна статистика изнесе лидерът на НФСБ Валери Симеонов и съобщи, че Обединени патриоти внасят промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкциите срещу биячите.

Още по темата
"Идва Весела Коледа и Честита Нова година, но както се казва в стихчето "Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и с бухалка“, коментира той по повод на агресията в болниците и клиниките.

Според патриотите насилието над медици започва да се превръща в нещо обичайно.

Симеонов припомни, че последният случай на агресия стана съвсем скоро – на 3 декември, когато пиян заплаши медици от УМБАЛ-Бургас с газов пистолет с патрон в цевта.

На 29 ноември в болница "Света Анна" в София пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия. Той ги обиждал, удрял, блъскал, душил и размахвал белезници.

Според ОП промените в НК от 2013 г. за нападение над медици очевидно не дават нужния резултат и заради това наказанията трябва да бъдат увеличени.

Те предлагат причиняването на тежка телесна повреда на медик ще се наказва с от 7 до 15 години затвор, а не какво е в момента от 5.

За средна се предвиждат от 5 г. до 10 г. лишаване от свобода, а не 3, както е според действащата в момента уредба.

За лека телесна повреда от ОП искат наказанието да скочи от най-малко една на 2 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase