Евродепутатът Ангел Джамбазки се извини за коментарите си, които бяха определени като расистки. Те бяха отправени към двама депутати от транспортната комисия на Европарламента.

"Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат", каза Джамбазки, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Още по темата
От евроинституцията обаче все още може да наложат санкция на нашия евродепутат, след като за такава настояват засегнатите – французойката Карима Дели и германецът Исмаил Ертуг.

"Но няма извинение за начина, по който беше прокаран скандалният пакет "Мобилност", за уж екологична политика да кара хиляди камиони да замърсяват въздуха, уж социалисти да лишават Източна Европа от работни места и уж европейци да дават бизнес на Турция и на Русия. Това също заслужава извинение", добави Ангел Джамбазки.

В последвала реплика Дели заяви, че Джамбазки има право да не е съгласен с новите правила за международните превози. "Като председател на транспортната комисия не приемам изказванията Ви за моя произход по две причини - първо изпращате расистко послание, и второ - никога няма да се оставя така и ще отговарям винаги, за да не стават подобни думи нещо обичайно в ЕП", допълни тя.

Поводът за недоволството стана пост на Джамбазки във Facebook, че председателят на парламентарната транспортна комисия Карима Дели е "французойката от алжирски произход", а един от авторите на променените правила за международните пътни превози Исмаил Ертуг - "германец от турски произход".

Коментарът на българският евродепутат бе свързан с усилията на двамата му колеги, довели до неокончателното одобрение на промени в ущърб на българските превозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase